Nak nampak posting anda cantik kemas dengan gambar yang menarik?

blue, red, painted

Kali ni saya nak share dengan anda bagaimana nak nampak posting anda cantik kemas dengan gambar yang menarik di media sosial.

Ramai y ang uodate status di media sosial dengan hanya gunakan cerita tanpa ada gambar. Sebenarnya gambar memainkan peranan penting dalam posting di media sosial anda. Untuk posting yang menarik pastikan anda memilih gambar yang sesuai dengan status anda.

Gambar yang menarik mejadikan tarikan kepada pembaca dan mereka akan setia serta ternanti dengan posting anda. Gambar ni ramai yang ambil di google tanpa kebenaran dan boleh kena saman kalau silap haribulan. Oleh itu, saya nak memperkenalkan kepada anda tools atau website yang boleh selesaikan masalah anda ini

Nak nampak posting anda cantik kemas dengn gambar yang menarik?…

sekejap yer..teruskan membaca. Saya ada kongsikan dibawah ni

Dalam website yang saya nak share ini, anda akan dapat download gambar secara percuma tanpa perlu ada hakcipta. Lagi senangkan? bila tiada hakcipta maka anda bebas nak download atau nak ubah apa saja di posting media sosial anda. Anatara website yang boleh anda lawati ialah

  1. Pixabay

Pixabay merupakan website yang mengumpul gambar yang sangat menarik dan selalu saya gunakan untuk update posting di FB saya. Saya suka webiste ni sebab dia sentiasa ada gambar menarik yang baru setiap bulan dan apa yang saya perlukan ada sini. Setiap kali saya dipanggil untuk berkongsi ilmu mengenai media sosial, saya akan share berkaitan dengan pixabay ni kepada peserta bengkel saya. Mereka teruja bila melihat koleksi foto yang ada dalam website ni. Kalau anda nak lihat sendiri website dengan gambar yang cun, anda boleh layari ke https://pixabay.com/

Dalam nak nampak posting anda cantik kemas dengan gambar yang menarik saya juga nak share dengan anda betapa hebatnya pixabay ni hingga ada tersimpan 1.7 juta jenis gambar percuma yang boleh anda download. Mana ada orang buat macam ni di Malaysia, kebanyakan kita cilok jer di google. Tapi pixabay memang nak bantu anda untuk gambar kualiti tahap profesional hingga anda rasa puas menggunakan gambar mereka secara percuma

2. Pexel

Satu lagi website yang boleh bantu anda cantikkan posting dengan gambar yang menarik di Unsplash. Unsplash salah satu favorite saya dalam memilih gambar yang menarik untuk saya buat video atau slide dan juga posting di media sosial.

Unsplash memang mempunyai gabar yang sangat berkualiti sama seperti pixabay.Pilihan untuk memilih gambar menarik sangat saya gemari kerana ia mempunyai kategori yang berkaitan dengan gambar isu semasa seperti covid 19. Nak nampak posting dimedia sosial nampak menarik dengan gambar, anda kena pandai memilih gambar mengikut tema posting anda. PIlihlah gambar yang sesuai dengan topik yang dibincangkan. Ingat! jika gamabr anda tak berkait dengan apa yang anda osting maka pembaca akan konfius dan tidak lagi akan follow posting anda.

Jadi pastikan pilih gambar di Unsplash ini dengan menyemak tema posting anda yer. Apapun saya syor kepada anda jika nak buat kelainan posting di media sosial boleh ambil gambar dalam unsplash dan tukar dalam bentuk video. Sebelum saya terlupa website ni anda boleh layari di https://unsplash.com/

3. Flaticon

Yang ketiga ni memang lain sikit dari pixabay dan pexel. Ini kerana flaticon ni kebanyakan imgaenya adalah icon yang sesuai kalau anda nak buat poster. Poster ala-ala covid 19 kkm yang selalu Dr. Nor Hisham sampaikan setiap jam 5 petang di TV1. Persan kan?

So kalau anda nak buat posting selain dari gambar, saya sarankan anda juga boleh cuba menggunakan poster. Poster pulak anda hiasi dengan icon di flaticon contohnya seperti poster ni

Semua gambar kartun ni boleh diambil di dalam falticon. Sangat mudah dan senang untuk dipilih. Kalau anda nak poster anda menarik dan kemas semasa lakukan posting di media sosial saya saranlan anda gabungkan image anda dengan tools di flaticon. Untuk rasa sendiri pengalaman menarik di flaticon anda boleh layari website ni di https://www.flaticon.com/free-icons/stock

Kalaua anda nak lagi website yang boleh anda dpatkan gambar yang menarik, profesional dan percuma anda boleh dapatkan ebook percuma dari saya dan saya ceritakan banyak lagi tools atau website yang boleh anda dapatkan idea dan secara tidak langsung nampak posting anda cantik kemas dengn gambar yang menarik di bawah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *